Gode erfaringer på mat og helse

Gruppe 1 i 9A hadde mat og helse 26. mars. På dagens program sto grønnsaksuppe med heimlagde kjøttboller, muffins laget med grunnoppskrift fra krydderkake, samt vanlig fokus på hygiene og stell på kjøkkenet. Ei trivelig økt og et godt måltid!

Grønnsaksuppe med kjøttboller - s. 24 fra boka «Kokebok for alle»:

  • Bord en fikk ansvaret for å tilberede ingrediensene i strimler til tre stålkasseroller. Ingrediensene ble utdelt fra bord 4, der lærer hadde alle ingredienser til alle oppskriftene samlet. Etter hvert som ingrediensene til grønnsaksuppen ble ferdig strimlet ble nye utdelt. Alle ingredienser på plass inkludert buljongterninger. Det hele ble satt på kok og til slutt ble kjøttbollene også lagt oppi. Av grønnsaker kan nevnes potet, kålrabi, løk, purreløk, sellerirot, kål og gulrot.

  • På bord to ble kjøttbollene tilberedt på en spesielt god måte, der kjøttdeigen ble mikset med ett egg, salt og pepper og litt bakepulver. Kjøttbollene ble rullet og behandlet for hånd til en passe stor ball (på størrelse med en tjuekroning) a là Ingrid Espelid Hovigs anbefalinger satt i scene av Dagfinn Solbakken.

 

Krydderkakeoppskrift til muffins – s. 137 fra boka «Kokebok for alle»:

  • Grunnoppskrifta for krydderkake ble grunnlaget for alle muffinsene tilberedt som et samarbeidsprosjekt på bord tre. Konkurranseformen stein, saks og papir ble nyttet for å avgjøre utfallet av formene.

 

Beste orden og hygienetiltak på bordene og ellers:

  • På klute- og stellerommet ble det fra tidlig i morges startet med stryking og bretting, slik at hyllene med håndduker og diverse kluter så riktig så innbydende ut. Vi forlater alltid avdelinga i den stand vi ønsker å finne den.

  • Ellers ble det ryddet og ordnet i utlånsskapet, de faste skapene samt også i spiskammeret.

 

Et deilig måltid ble avslutninga.

Guttorm og Dagfinn